Странице

23. 6. 2009.


Песнички ангажман Аце Видића већ су поодавно уочили зналци и љубитељи поезије. Објавио је приличан број песама, а добио и неколико вредних књижевних награда. Те чињенице обавезно треба имати у виду када приступамо вредновању његове прве песничке књиге.

Књига песама под необичним називом "Време сенке Ху Чи", састављена је од шест одвојених целина (Време сенке, Лично сасвим Лично, Скице, Врат је уморан, Око криве осе, и Потпис), али њена целина ипак делује јединствено. Томе је без сумње допринела модерна концепција утемељена на одређеном броју симбола, и језгровитом изразу по свему примереном таквој поезији. Све то потврђује да А. Видић познаје тајне песничке уметности. И више од тога: неким поступцима у појединим песмама он ТРАСИРА НОВЕ ПУТЕВЕ ПОТВРЂУЈУЋИ ТАКО И ЕКСПЕРИМЕНТОМ СВОЈУ СТВАРАЛАЧКУ СУПЕРИОРНОСТ У ОДНОСУ НА ЈЕДНОЛИЧНУ ПЕСНИЧКУ СВАКОДНЕВИЦУ.

Уводни циклус насловљен као " Време сенки" , најбоље представља овог песника. То је оно заумно, имагинарно, овај лирски блесак који у песниковој концепцији звучи и модерно и авангардно. Слично је и у другим циклусима, али је по нашем мишљењу највише кретивности у циклусу "Врат је уморан". Поред садржајних необичности уочљиве су и оне графичке, и оне у сваком случају делују убедљиво...
Мирко Иконић

Нема коментара:

Постави коментар